28 Temmuz 2013 Pazar

IRR ve NPV

IRR (Internal Rate of Return) yatırım yapılan projenin bugünki değerini sıfır(0) yapan orandır. Her projenin farklı IRR'i vardır. IRR'i yüksek olan proje seçilir. Formülü şöyledir:





CFn: Cash Flow on year "n"
r: Internal rate of return


NPV (Net present Value) yatirim yapilan projenin bugunki degeridir. Alternatif projeler arasindan NPV'si en buyuk olan secilir.

       
          r: interest rate yada minimum rate of return kullanilabilir. 




Kolayca IRR ve NPV hesaplamak icin Excel dosyasi hazirladim. Burada: 

http://yadi.sk/d/6bo3V4GF88l4g
                                                          

24 Temmuz 2013 Çarşamba

Ali Babacan-Kredi kartları hakkında

SORU- Başbakanın kredi kartları almayın şeklindeki bazı açıklamalarının ardından bazı eleştiriler ve yorumlar da geldi. Başbakan almayın diyor ama, ekonomi yönetimi özellikle kredi kartının yaygınlaştırılmasını, kayıt dışı ekonominin azalması açısından destekliyordu, bu yönde adımlar atıyordu şeklinde eleştirileri vardı.
Birincisi; siz bu eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
İkincisi de; kişisel olarak siz kredi kartını gerçekten almayın şeklinde bir tavsiyeniz olur mu ya da kredi kartının daha bilinçli mi kullanılması? Sizin tavsiyeleriniz neler?

BAŞBAKAN YARDIMCISI ALİ BABACAN- Şimdi değerli arkadaşlar, biz dikkat ederseniz 2006 yılında bir Kredi Kartı Kanunu çıkarttık. Bu kanunun asıl amacı, kredi kartı kullanımına daha sorumlu bir bakış açısı getirmek ve bankaların kredi kartı verme konusunda daha ölçülü, daha dikkatli olmalarını sağlamaktı ve bu kanunla beraber de aslında bu işe biraz çekidüzen verildi. Eskiden biliyorsunuz kaldırımlara, sokaklara tezgah kurulup, o tezgahlarda kredi kartı dağıtılıyordu. Şimdi kişinin yazılı başvurusu olmadıktan sonra böyle bir şey mümkün değil, hatta limit artırımı için bile kişinin yazılı başvurusu gerekiyor. Dolayısıyla, orada bir ölçüde bir disiplin bu konuya getirilmiş oldu.
Ama biz şunu defalarca söyledik: Bakın, kredi kartı bir borçlanma aracı değildir ve dünyanın her ülkesinde kredi kartıyla borçlanmak en pahalı borçlanma cinsidir. Çünkü bütün kredi kalemleri içerisinde, bütün kredi kategorileri içerisinde kredi kartı üzerindeki faiz en yüksek faizdir, sadece Türkiye’de değil bütün dünyada bu kredi kartı meselesi öyle.  Kredi kartı bir ödeme aracıdır ve mutlaka kredi kartı kullanıldığında ay sonu geldiğinde o hesabın tamamını ödeyecek bir bakış açısıyla mutlaka kredi kartı kullanılmalıdır. Dolayısıyla, bizim bütün vatandaşlarımıza şiddetle tavsiyemiz, en pahalı borçlanma aracı olan kredi kartını borçlanmakta kullanmamak, ama hani olur da ben fazla nakit taşımayayım, üzerimde nakit taşımak riskli, kredi kartı daha kolaydır ödeme açısından, bir ödeme aracı olarak gerekirse kullanmaları.
Şimdi bakıyoruz, bir kişinin 8 tane, 10 tane, 15 tane kredi kartı olabiliyor, hangisinin limiti boşsa o limitten harcamalar yapılabiliyor ve bir süre bakıyorsunuz maalesef çok sayıda aile ciddi ekonomik bunalıma gerebiliyor. Yani toplumda gerçekten çok sayıda kredi kartı harcaması sebebiyle maddi güçlük çeken aile var maalesef. Tabi harcarken kolay geliyor, hoşa gidiyor, ama ödeme günü geldiğinde o ay sonu bakiyenin, toplam bakiyenin tamamı ödenmeyip de daha sonraki aylara kaldığı zaman, işte orada çok yüksek faizler var; bu sadece Türkiye için değil bakın, bütün dünya için geçerli.


Onun için, kredi kartı kullanımında çok çok dikkatli olalım diyoruz ve dediğim gibi, borçlanmak için değil, ödeme için kullanalım diyoruz.