22 Kasım 2014 Cumartesi

The Making Of Global Capitalism

The Making Of Global Capitalism written by Leo Panitch and Sam Gindin is about globalization and the state. It show us that the spread of capitalist markets, values and social relationships around the World, far from being an inevitable outcome inherently expansionist economic tendecies, has depended on the agency of states – and of one state in particular: America. As we can understand from the every parts of book, their argument is that states need to be placed at the center of the search for an explanation of the making of global capitalism. In introduction part, there is a noteworthy sentence; on the basis of the changes capitalism had undergone by mid – century, the American state was not only uniquely placed but uniquely capable, for reasons related to its institutional capacities as well as class structure, to relaunch capitalist globalization after its interruption by world war and economic depression. The other noteworthy one is that despite the sheer tenacity of the view, going back to the theories of imperalism a century earlier, that overaccumulation is the source of all capitalist crises, the crisis that erupted in the US in 2007 was not caused by a profit squeeze or collapse of investment due to general overaccumulation in the economy. In the thereinafter parts, we can understand why the US economy had played key role in global capitalism. Many large corporations had established in 19th century. These firms’ relationship with financial sector was fundamentally different from that of companies in countries with the kind of centralized banking systems that initially funded and then came to control industrial firms. As I see, there are some crucial points providing predominant power of the American economy  which are becoming a key position in investment of Treasury, elections, falling of the Europe economy after World War II, Bretton Woods Agreement, voting power, Treaty of Detroit. A crucial factor here was that the concentration of capital and the restructuring of production during both the Depression and the war, and the build – up of new technological opportunities and innovations in electrical machinery and equipment, as well as in electrical power generation, communacation services, transportation, distribution, and civil engineering. Nevertheless, multinational corporations, internationalizing production and finance led America to breast the tape in capitalism race in contemplation of “nestle everywhere, settle everywhere”.
“Why Nations Fail” by Daron Acemoglu and James Robinson conclusively show that is man – made political and economic institutions that underlie economic success . When we combine the these close two ideas, I can’t realize why did not England do same investments or same capitalist progress as the closest economy to US in 19th century. Although England has more a deeper state structure and economic background than USA, why England could not perform the capitalist integration or more clearly why England could not be a leader in terms of the making of global capitalism. I think they could overcome the structural problems or change the structure of institutions as to become the world’s economic power.



18 Kasım 2014 Salı

Faktoring Nedir?

Faktoring, bir firmanın vadeli alacağının, faktoring şirketi tarafından temlik (devir) alınması karşılığında belli bir iskonto oranı ile peşinen ödenmesi işlemidir.

Örneğin;  Arçelik A.Ş. firması Yamanlar Ltd. Şti. firmasına mal satmış karşılığında 1 yıl vadeli 1 milyon USD tutarında bir senet almıştır. Arçelik firmasının bu tutarı tahsil etmesi için 1 yıl beklemesi gerekecektir. Arçelik bir yıldan önce bu alacağını tahsil etmek istediğinde bir faktoring şirketiyle anlaşabilir.

Arçelik firması bu senetten olan alacak hakkını Faktoring firmasına temlik eder. Faktoring firması belli bir oranda uygulayacağı faiz ile 1 milyon USD’yi iskonto ederek 950 bin USD’yi Arçelik firmasına öder. Yamanlar Ltd. firması bir yıl sonunda 1 milyon USD’yi Arçelik firmasına değil faktoring firmasına ödeyecektir. Çünkü artık alacak hakkı faktoringe devredilmiştir. Bu şekilde Arçelik firması bir yıl beklemeden alacağını, belli bir tutar (50 bin USD) maliyete katlanarak tahsil etmiş olur.


Pekala vade sonunda Yamanlar firması borcunu ödemezse ne olacak? Burada yapılan faktoring’in türü önemli.. Eğer işlem, Gayri Kabili Rücu Faktoring işlemi ise alıcı firma borcunu ödemediğinde faktoring firması bu borcu Arçelik firmasına rücu edemeyecek, tahsilat için kendisi çabalayacaktır. İşlem Kabili Rücu Faktoring işlemi ise alıcı firma borcunu ödemediğinde faktoring firması borcu Arçelik firmasına rücu edecek ve parasını Arçelikten tahsil edebilecektir. Bu durumda tahsilatın peşine Arçelik firması düşecektir.

İhracat Faktoringi

Yurt içi satışlardan olan vadeli alacakların temliki yoluyla satıcı firma, finansman sağlamış olacaktır. Bu faktoring işleminin finansman sağlama fonksiyonudur. Faktoring işlemlerinin finansman sağlamanın yanında, garanti ve tahsilat fonksiyonları da vardır. Fakat yurt içi satışlarda tahsilat işlemleri için bir aracıya ve alıcının borcunu ödeyeceği hususunda bir garantiye olan ihtiyaç yurt dışı satışlara göre daha azdır. 

Yurt dışı satışlarda karşı taraftaki alıcının güvenilirliğini tespit etmek satıcı firmalar için kolay olmayabilir. Karşı tarafın yükümlülüğünü yerine getirmeme riski vardır. Bu noktada satıcı firma alıcının borcunu ödeyeceği noktasında bir garantöre ihtiyaç duyacaktır. Bunun dışında karşı taraf borcunu kesin ödeyecek dahi olsa tahsilat aşamasında daha hızlı ve zamanında tahsilatın gerçekleşmesi için yine uzman bir tahsilatçıya ihtiyaç duyabilecektir.

İşte bu ihtiyaçlara binaen faktoring şirketleri firmaların yurtdışına yapacakları satışlar için de finansman, garanti ve tahsilat hizmetleri vermektedir.

Arçelik A.Ş. firması Polonya'da yerleşik Lech Co. firmasına satış yapacaktır. LEch Co. firması satış tutarını 1 yıl sonra yapmak istemektedir. Arçelik firması bu firmanın finansman yapısını, ödeme gücünü ve güvenilirliğini bilmediğinden bu işleme girmekte tedirgin davranacaktır. Fakat şayet bir başka kurum bu satış için garanti verirse (risk ortadan kalkarsa) satış işlemi gerçekleşebilecektir. İşte bu noktada Türkiye'de yerleşik bir faktoring şirketi garanti için devreye girebilir. 

Türk Faktoring şirketi polonyadaki muhabir faktoring şirketinden bu firmayla ilgili bilgi alıp bu firmaya bir limit tahsil etmektedir. (örneğin 10 milyon usd limit tahsil edildi diyelim, Bu şu manaya gelir Faktoring şirketi Lech Co. firmasının 10 milyon usd tutarında kadar yapacağı alışlar için Arçelik firmasına garanti verebilecektir.) Limit tahsis edildikten sonra Arçelik firması Lech firmasına satış yapacak faturaları Türk faktoring firmasına temlik edecektir. Türk faktoring firması ise bu faturaları Muhabir faktoring firmasına temlik edecektir. Vadesi geldiğinde Muhabir faktor tahsilatı gerçekleştirecek ve tutarı Türk faktöre aktaracaktır. Türk faktör ise komisyon ve diğer giderleri kestikten sonra kalan tutarı Arçelik firmasına aktaracaktır. 

Vade sonunda karşıdaki firma borcunu ödemese dahi Türk faktör daha önceden garanti ettiği üzere tutarı firmaya aktaracaktır. 

Ayrıca Şayet Arçelik A.Ş. firması isterse, vadesi gelmeden de (satıştan hemen sonra) alacaklı olduğu tutarın bir kısmını ön ödeme ile Türk Faktoring firmasından tahsil edebilir. (Elbette belli bir iskonto oranı ile) 

İhracat Faktoring işlemlerinde firmaların iki tür maliyeti oluşmaktadır.
1)Faktoring Komisyonu-Garanti ve tahsilat hizmetleri karşılığında alınan ücret.
2)Faktoring Ücreti-Ön ödeme yapılması durumunda (vadesinden önce tahsil edilmesi) alınan ücret. (Bir iskonto oranı ile alınır. Genellikle Libor+spread olarak belirlenir.)

Faktoring işlemi yukarıdaki gibi muhabir faktoring firması kullanılarak yapılabildiği gibi karşıda bir faktoring firması olmadan da yapılabilir. Arçelik açısından değişen bir şey olmayacaktır. Yurt içi satışta da yurt dışı satışta da Arçelik firmasının ilişkisi Türk faktoring firmasıyla olmaktadır.

17 Kasım 2014 Pazartesi

Larry Allen - The Global Economic Crises A Chronology

Larry Allen’s The Global Economic Crises A Chronology is book that resolves around how the growing strength of speculative forces deepend the global financial crisis that began unfolding toward the end of 2007 as written on overview. He firstly discourse Japanese Miracle, Financial Revolution and Housing Market because we need know the reasons behind the ecomomic crises before talking about the global banking and financial crises. Outstandig issues can be summarized in these chapters; In Japan, there was some restrictions until early 1970’s; Plaza Accord Agreement about depreciation of the dollar for all that Japan took steps to protect its growing economy from a weaker dollar; since house is non-tradable good, the price of houses is free to move up according to George’s theory of business cycles; higher correlation between money supply growth and house price; the full width and depth of the movement toward financial deregulation and innovation so these factors led to national economies less able to intelligently and resiliently assimilate external shock. When we bring all these pieces together, we can better understand the causes of the economic crisis.
I think the most crucial chapter of this book is Global Banking and Financial Crises as we can understand from the name and purpose of the book. We easily see how savers and investors embraced higher risk levels to preserve rates of return in the face of falling interest rates. Then investors found some financial intermediaries such as “Hedge Funds” which are more riskier than other investments and sufficiently private in ownership and partnership to enjoy exemption from most goverment regulations. Structured investment vehicle were often called “conduits” and become what was collectively called the “shadow banking system”. As Bill Gross, founder of Pimco, said “this banking system has lain hidden for years, untouched by regulation, yet free to magically and mystically crate and the package subprime loans into a host of three latter conduits that only Wall Street wizardly could explain.” The main problem of economic crises in 2008 was rising price in house market. As I said above, from 2001 to 2004 very short term interest rates were too low and because of that situation investors was turning to invest in houses with mortgage backed securities. The advantage of investment in house market had leaded supply of loan to subprime layers increased. The problem began with default in these loans. Banks siezed the houses which were shown as collateral by subprime layers. The increasing number of houses seized is bring about that the supply of houses increased. In the same environment, nobody wanted to give credit to subprime layers so the demand of houses decreased. Both decreasing in demand and increasing in supply engendered the falling price of houses correspondingly the assets of banks sharply decrased. As a result banks entered into a liquidity squeeze, confidence in financial markets diminished and the crisis erupted.
I think by applying expansionary monetary policy to keep interest rates low between the years 2001-2004 and by increasing interest rates after 2004 when the credit expansion is intense, there was some wrong policies followed by FED. In addition to these wrong policies -to my way of thinking- , since the second half of 2007 primarily Fed and other central banks such as Europe, Canada, Japan have injected massive amounts of liquidity into the market to overcome the liquidity shortage. This move was necessary but it was not a remedy to solve the crises because money injection could not bring a solution to the problems in housing market which lies at the root of the crises and could not replace the capital of financial institutions which was melting in the process. Surely the another important precaution could be get to grips with problem of default risk. Restructuring of loans and forestalling to usurp houses could be targeted. In this way downward pressure force of house’s price could be diminished. But it was pell mell structure. So perhaps I’d mentioned above could not be done.

6 Kasım 2014 Perşembe

Vadeli Senetler için Reeskont Hesaplanması



Tags: Reeskont hesabı, Alacak senetleri, Borç Senetleri, İç iskonto formülü, Vadeli Çeklere reeskont ayrılması

5 Kasım 2014 Çarşamba

2014 Ekim Enflasyon


Geçen ay 243,74 olan endeks %1,90 artarak 248,37 oldu. 

Geçen yılın Ekim ayında endeks 227,94 idi. Dolayısıyla enflasyon geçen yılın aynı ayına göre %8,96 olarak gerçekleşmiş oldu.

Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 03 Aralık 2014’tür.