29 Temmuz 2018 Pazar

Aviate, Navigate, Communicate

Havacılıkta, özellikle acil durumlar olmak üzere tüm uçuşlarda genel yaklaşım "AVIATE, NAVIGATE, COMMUNICATE"dir. (Uçur, Yön ver, İletişim kur)
Bu yaklaşım, acil durumlarda pilotların genellikle problemi çözmeye fazlaca odaklanıp uçağı uçurmayı unuttuklarının tespit edilmesi üzerine geliştirilmiş.
1972 yılında 103 kişinin ölümü ile sonuçlanan Eastern Havayolları'nın 401 sefer sayılı uçağında tam da bu olmuş. Pilotlar iniş takımlarının açıldığını konfirme eden uyarı ampüllerinin yanmadığını fark etmiş, arızanın mekanik mi yoksa uyarı ampülündeki bozukluktan mı kaynaklandığını çözmeye fazlaca odaklanmış, o sırada uçağın hızla irtifa kaybettiğini fark edememişler.
Aviate, Navigate, Communicate yaklaşımı pilotlara her şeyden önce uçağın uçurulmasını, ardından uçuşun doğru yönde/irtifada/konumda uçurulmasını son olarak da igililerle iletişimin sağlanmasını öğretir. 
Aynı yaklaşımı sanki hayatımızda da uygulayabilir, bir problemle karşılaştığımızda şu adımları izleyebiliriz;
• Yapıyor olduğumuz şeyi yapmaya devam etmeliyiz. Problem, yapıyor olduğumuz şeyi bizim istediğimiz şekilde yapmamızı engelliyorsa bile farklı şekilde yapmaya devam etmeli; gerekirse "şey"i değil "nasıl"ı değiştirmeliyiz. 
• Yapıyor olduğumuz "şey" değişmedi ancak"nasıl" yaptığımız değişti. Peki bu bizi hangi noktaya getirdi, konumumuzu nasıl değiştirdi bunu anlamalıyız.
• Son olarak "nasıl"ımızı değiştiren problemi çözmeye odaklanıp, problemin bizzatihi kendisi başta olmak üzere çözüme katkısı olabilecek her bir subje ile  iletişime geçmeli, problemin "yaptığımız şey"i ve "nasıl yaptığımızı" değiştirmesini tamamen engellemeliyiz. Bu sefer şanslıyız çünkü problem, yaptığımız şeyi değiştiremedi. Sadece nasıl yaptığımızı değiştirdi. Ancak problem tamamen ortadan kaldırılmassa gelecek sefer yaptığımız şeyi de değiştirebilir. İşte bu yüzden problemin tam olarak tanımlanabilmesi ardından da çözümü için iletişim kurmak yolunu seçmeliyiz.
Yaklaşım, problemin tanımlanması ve çözümünü son adımda önerdiğinden, ilk bakışta gedikli gibi duruyor. Ancak yaklaşımın bir problem çözüm metodu değil sürdürülebilirlik metodu olduğu düşünüldüğünde gayet tutarlı olduğu yadsınamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder