15 Nisan 2013 Pazartesi

Dönülmez Hata-Walmart

Dünya perakende devi Wal-Mart Inc. 2012 yili itibariyle Amerikan ordusu ve Cin ordusundan sonra 2.2 milyon calisani ile dunyanin en buyuk isverenini konumunda. CNN-Money sitesinin gelirlerine gore siraladigi sirketler listesinde ise Wal-Mart; enerji devi Exxon Mobile’in ardindan ikinci sirada.

Muazzam buyuklukteki bir sirketten bahsediyoruz;1962 yilinda Arkansas eyaletinde ufak bir supermarketle ise baslayan, simdi Amerika,Afrika ve Asya kitasinda 21 farkli ulkede faaliyet gosteren bir sirketten...

Peki acaba bu koca sirket hic mi hata yapmadi? Sirket tarihi boyunca profesyonel kadrolarin aldigi sofistike kararlarlami yonetildi? Sirketin 90’li yillarda uluslararasilasma stratejisi geregi yeni pazarlara girerken dustugu hatalar; cok buyuk sirketlerin dahi zaman zaman profesyonellikten uzak, kroniklesen hatalar yapabilecegini gosterir.

Birazdan siralayacagim Wal-Mart ornegindeki hatalar yenilir yutulur cinsten hatalar degildir! 

Uluslararasi bir pazara girecek olan sirket o pazarla ilgili kapsamli bir arastirma yapmak mecburiyetindedir. Yabanci pazara agresif bir tavirla girmek baska “dan dun” girmek baskadir. Pazara agresif olarak girmek o pazari bastan asagi degistirmek demek degildir. O pazarla ilgili arastirma ve analiz yapma gerekliligini ortadan kaldirmaz. Girisimcinin agresif sekilde girdigi pazardaki muradi; pazarin ekonomik kosullarini kabullenmek(market taker) yerine; kosullari belirlemektir (market maker). Wal-Mart icin stratejinin “aggresively expansion strategy” olarak formule edildigi ilk yillarda agresif giris ile “dan dun” giris arasinda kantarin topuzu tutturulamamistir. 

Demem o ki Wal-Mart ilk uluslararasilasma deneyiminde  bir cok pazara yeterli arastirma yatirimi yapmadan; “dan dun” girmistir!

*Wal-Mart 1991 yilinda Meksika’ya girdi:
-ABD’deki genis park alanlarina sahip supermarket formatinin aynini meksika’da insa etti. Market onune yapilan bu buyuk park alanlari; hem ulkede otomobil sahipligi ortalamasi  dusuk oldugundan atil kaldi hemde  alisverise otobusle gelen musteriler icin marketin ulasilabilirligini zorlastirdi. (Otobusle gelen ve cogunlugu olusturan musteriler ana cadde ile marketin giris kapisi arasindaki park alanini yurumek zorunda kaldilar.)
- Urun grubu seciminde cok temel yanlisliklar yapildi. Cogu Meksikanin varos bolgelerinde acilan marketlerde tenis raketleri ve toplari satisa sunuldu. Diger yandan Wal-mart keller diyarinda actigi supermarkette ise renk renk taraklari satisa sundu!!
- Meksika yuksek bir ulke. Bu ulkedeki hava basincinda ziplamaya uygun olmayan toplar raflara kondu. Topu ziplamayan meksikali cocuklarin bilinc altindaki wal-mart imajini dusunun:)  Sirketin Meksikada satilacak urunler icin ozel bir calisma yapmadigi ortadaydi.

*Wal-Mart 1995 yilinda Arjantin’e girdi:
-Elektronik alet reyonunda satisa sundugu tum cihazlar Amerikan tipi 110 voltluk cihazlardi. Fakat Arjantin prizlerinden 220 volt elektrik servis ediliyordu! O yil Wal-mart’tan alinmis sac kurutma makinalari, tiras makinalari Arjantinde sapir sapir dokuldu.
-Et reyonlarinda kesim Amerikan usulu yapildi. Arjantinli tuketici Amerikan usulu kesilmis etlerden satin almadilar.
- Marketin taki-toka bolumunde buyuk zumrut, elmas ve safirli takilar satisa sunuldu fakat Arjantinli kadinlar altin ve gumus takilari tercih ediyordu. Kadinlarin bu tercihini wal-mart pazara girdikten sonra tecrube etti. Dolayisiyla takilar elinde patladi.
-Arjantinli kadinlar mat renk kozmetik urunlerini tercih ediyordu fakat kozmetik reyonlari acik renk gosterisli urunlerle dolduruldu. Sirketin yeni girecegi pazardaki tuketici egilimleri ve tercihleriyle ilgili en ufak bir arastirma yapmadigi ortadaydi.

Bunlarin yaninda Wal-Mart Avrupada ozelliklede Almanya’da uluslararasilasmada yapilmamasi gereken her seyi yaparak bu pazarlardan adeta kovalandi. Caresiz ardina bakmadan kacdi elindeki diger uluslararasi pazarlarda iyilestirmelere gitti. Bundan sonra Wal-mart uluslararasilasma stratejisini gozden gecirme ihtiyaci duydu ve aggresivelly expansion strategy’sinden vazgecti. Diyebiliriz ki; sirket hatasinin sonucuna katlandi. Dahada otesi hatasindan donebildi..

Bugun dunyanin en buyuk sirketinde dahi bu denli basit hatalar yapilmis olmasi donulmez hata kavramini gozden gecirmemize yardimci olabilir. Turkler acisindan donulmez hata esigimizin cok dusuk oldugunu dusunuyoum. Oysa donulmez hata hic cikis yolunun kalmamasi seklinde tanimlanir. Fakat bizim icin yollar cok cabuk tukenir. Batmisizdir bitmisizdir, nasil olurda bu hataya dusmusuzdur.

Kim bilir belkide hatayi donulmez yapan sey; bizim hatadan donmeyisimizdir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder