7 Aralık 2013 Cumartesi

Dış Ticaret Hacmi ve Dış Ticaret Haddi

Dış ticaret hacmi ve dış ticaret haddi nedir kısaca bahsedelim. Dış ticaret hacmi, dış ticaret haddine göre daha çok duyulur okunur izlenir.. Halbu ki dış ticaret hadleri ,dış ticaret hacmini asıl anlamlandıran veridir diyebiliriz..

Dış ticaret hacmi
Dış ticaret hacmi =ihracat+ithalat  yani, bir ülkenin dış dünyayla yaptığı ticaretin hacmini gösterir. Türkiye'nin dış ticaret hacmiyle ilgili son verileri geçen günlerde sizinle paylaşmıştık.(1)

Dış ticaret haddi
İhraç edilen malların ortalama fiyatının, ithal edilen malların ortalama fiyatına bölümüdür. Yani dış ticaret haddi lehimize geliştiğinde ihraç fiyatlarının ithal fiyatlardan daha hızlı artması söz konusudur. Bu durumda bir birim ithalat için daha az ihracat yapmamız gerekiyor. Dış ticaret haddi aleyhimize geliştiğinde bir birim ithalat için daha fazla ihracat yapmamız gerekiyor. Dış ticaret hadleri, 100 değerine göre yorumlanmaktadır. Dış ticaret hadlerinin baz alınan yıla göre 100’den büyük çıkması, dış ticaretten zaman içerisinde yararlanıldığını; dış ticaret hadlerinin baz yıla göre 100’den küçük çıkması ise, dış ticaretin kazançlı yönde gelişmediğini göstermektedir. Diğer bir deyişle, dış ticaret hadleri, ülkenin lehine olduğu zaman 100’ün üzerinde bir değer; ülkenin aleyhine olduğu zaman ise, 100’ün altında bir değer almaktadır.Yani diyebiliriz ki; dış ticaret hadleri, bir ülke ekonomisinin dış ticaretten kazançlı çıkıp çıkmadığının izlenmesi açısından önemlidir. Toplam ihracat ve ithalatın birim değer endeksindeki gelişmelere bakıldığında bu veriler yayınlandığından beri genel olarak aleyhimize işliyor. Yani ithal fiyatları ihraç fiyatlarından daha hızlı artıyor. İşte Türkiye'nin 2004-2012 arası kesinleşmiş dış ticaret haddi verileri.



Grafikte baz yıl 2003 alınmıştır.

Güncel olarak son veri ise şöyle,İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret hadleri, 2012 yılı Eylül ayında 97,2 iken, 2013 yılı Eylül ayında 98,7’ye yükseldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder